Koffie 2 - Koffie/Thee

Koffie/Thee

Remco

“Nederland is een echt koffieland: we drinken gemiddeld zo’n vier koppen koffie per dag. Thuis, onderweg, na het eten en vooruit, ook nog eentje tussendoor. Overal kan je wel een ‘bakkie’ halen, maar als je écht goede koffie wilt, moet je zoeken. Zelf ben ik een fervent koffiedrinker en heb al behoorlijk wat plekken in Rotterdam bezocht voor koffie. Soms niet best, vaak prima, maar voor het betere werk heb ik maar een paar adresjes. Dertien is er daar gelukkig één van. Niet alleen omdat ik daar zelf ook achter de machine sta, maar omdat ik weet dat iedereen die bij Dertien een filterdrager in handen krijgt, weet wat ’ie doet.

Koffie is een levend product. Waar liefde en aandacht in gestopt moeten worden. Probeer je zonder enige kennis een espresso te zetten, dan krijg je een donkerkleurig drankje dat waarschijnlijk zeer onplezierig bitter of zuur smaakt. Koffiebonen zijn eigenlijk in dat geval net vrouwen. Ons humeur verandert constant en we houden graag van aandacht. Geef je die niet? Dan kunnen we vervelend doen. Daarom is het belangrijk dat je kennis van zaken hebt. Het heeft geen zin als je mooie producten en een dure espressomachine hebt, maar niet weet wat je doet. Gelukkig zit dat bij Dertien wel goed.

Lokaal, soms héél lokaal

Bij Dertien houden we van lokaal. In het geval van koffie gaat dat wel heel ver. Of dichtbij: we halen we onze bonen bij Hopper, een paar deuren verderop in de straat. Deze bonen worden met zorg wekelijks gebrand in Rotterdam. Het aanbod varieert van funky fruity Afrika tot vol en naar chocolade smakend Zuid-Amerika. Elke boon is anders en dat houdt ons scherp. Daarom vinden wij het fijn om onze espresso’s handmatig te zetten. Dit doen we aan de hand van de kleur en snelheid van de koffie tijdens het extraheren. Ward en ik proeven dagelijks meerdere espresso’s, die we deskundig walsen en slurpend innemen. De boel wordt steeds opnieuw goed ingesteld, want bij Dertien zien we koffie als een serieuze zaak. En als iets om mee te experimenteren. Seizoensgebonden dranken op basis van koffie, zoals de Dutch koffie in de winter of de Dertien Duindoorn Coldbrew Iced Coffee. Of nieuwe bonen en zetmethoden voor slow koffie uitproberen. Dus ben je een fanatiek espressodrinker of houd je van fluweel zachte cappuccino’s, bij ons zit je wel goed.”

Check hier de video van Coffee @Dertien