20160627 RotterdamseKost persbericht_006 - ROZENTUINDINER

ROZENTUINDINER

ROZENTUINDINER: MASH-UP VAN DE BESTE ROTTERDAMSE KOST

Achttien van Rotterdams bekendste chefs slaan de handen ineen voor het grootste fusiondiner van de stad. Tijdens food- en cultuurfestival RotterdamseKost koken zij op vrijdag 16 en zaterdag 17 september in koppels een vijfgangendiner in de Rozentuin. En de opbrengst gaat volledig naar Stichting DaDa. Initiatiefnemers Marco Somers (De Harmonie) en Chung (Restaurant Chung) vertellen meer over dit unieke event én delen alvast wat hun gezamenlijke gerecht wordt. Ook Merijn Sips (Café Rotterdam) en Martin Vaandrager (De Hef) schuiven aan. Martin: ‘Wat je deze avond eet, proef je nooit meer ergens anders.’

ROTTERDAMSE FOODSCÈNE OP JE BORD

Rotterdam heeft een scala aan jonge chefs met allemaal een eigen, uitgesproken stijl. ‘Die wilden we allemaal eens bij elkaar brengen,’ vertelt Marco. ‘Dus toen aan Chung en mij werd gevraagd om na te denken over de invulling van het rozentuindiner, bedachten we om beide avonden een vijfgangendiner te doen waarbij tien koks in setjes van twee een gerecht koken.’ Chung vult aan: ‘Geen grote ego’s bij elkaar. Gewoon leuke gasten die samen zijn en iets moois maken. De gunfactor onderling is groot.’

Die leuke gasten zijn niet de minsten. Op vrijdag zijn Jim de Jong (De Jong) en Milan Gateric (Lux), Yama (Yama) en Pepijn Schmeink (Dertien), Marco en Chung, Antoine Schweig (Prins van Terbregge) en Terry Priem (Allure), Merijn en Martin van de partij. Op zaterdag nemen Kevin Fan (Asian Glories) en Marnix Benschop (The Suicide Club), Richard Meijer (Mevrouw Meijer) en Remco van de Lagemaat (Bistrot du Bac), Patrick ’t Hart (Zeezout) en Marco, Gert Blom (Amarone) en Marcel van Zomeren (In den Rustwat) het stokje over.

Het is voor het eerst dat Rotterdamse chefs op deze manier samenwerken. Marco: ‘Er zijn wel bestaande koppels. Milan en Jim doen veel samen, net als Pepijn en Yama. Als twee stijlen bij elkaar komen, geeft dat verrassende gerechten. Met het rozentuindiner willen we dat naar een groter publiek brengen.’

WILDE KRUIDEN MET EEN AZIATISCHE TWIST

Alle smaken en stijlen van de Rotterdamse foodscène in één diner. Hoe vlieg je dat aan? ‘We komen regelmatig bij elkaar over de vloer,’ zegt Merijn. ‘Dan laten we elkaar proeven en wisselen we ideeën uit.’ Marco: ‘Chung en ik waren laatst samen bij De Harmonie. Ik ben bezig met allemaal verschillende wilde planten en kruiden uit mijn tuin. Lavas, mint, citroenmelisse, basilicum, selderij… Alles door elkaar. Het sluit goed aan op de Aziatische keuken en daar borduurt Chung op verder.’ ‘Met een scheut sojasaus,’ grapt Chung. Dan serieus: ‘Marco liet me proeven en ik zei: ik heb er iets leuks bij. Dat gaan we dan samen koken. Voor het rozentuindiner maken we licht gerookte heek met wilde kruiden.’

Samen koken is belangrijk, vinden alle vier de chefs. ‘Chung inspireert mij,’ vertelt Marco. ‘Wat hij doet met bepaalde ingrediënten en combinaties, dat brengt mij ook weer op ideeën. Hetzelfde geldt voor Pepijn en hoe hij van alles doet met fermenteren. Ik kan daar met veel bewondering van eten.’ ‘En ook als het niet jouw stijl is, kun je bepaalde elementen er altijd uithalen en er iets van meenemen,’ zegt Chung.

BEVLOGEN EN MAATSCHAPPELIJK BETROKKEN

Naast hun bevlogenheid hebben alle chefs die meekoken een sterke maatschappelijke betrokkenheid. ‘Zoals met dit diner waarvan de opbrengst naar Stichting DaDa gaat,’ zegt Chung. ‘Dat kost een vrije dag, maar bijna iedere chef die we benaderden zegt direct: ja, daar wil ik aan meedoen.’ Chung steunt Stichting DaDa al zo’n zes jaar. ‘De stichting zet zich in voor zieke kinderen. Als je ziet hoe blij zij worden van iets kleins als een knuffel, dat is zo mooi.’

SCHUIF AAN

Wil jij aanschuiven bij een (of beide!) van deze unieke diners en ook nog eens Stichting DaDa steunen? Het diner kost 135 euro per persoon en op beide avonden is er plaats voor 150 gasten. Bestel je ticket hier.

Datum:
Vrijdag 16 september, 2016
Tijd:
17:30 uur
Kosten:
135 euro pp
Reserveren:
http://rotterdamsekost.nl/rozentuin/
Naar alle Events