wvd-square-peul - Eat This / Wereldvoedseldag

Eat This / Wereldvoedseldag

Rotterdam verwelkomt grootste wereldvoedseldagevenement van Europa

Zondag 16 oktober | Schouwburgplein en regio Rotterdam | worldfoodday.nl | 13:00 – 21:00 | Gratis – €2,50

Op 16 oktober is het wereldvoedseldag. Een dag waarop internationaal eten wordt gevierd, maar ook aandacht wordt gevraagd voor de uitdagingen waarvoor het huidige voedselsysteem staat. Op World Food Day krijgt de bezoeker een kijkje in de keuken en gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Volg Bram Ladage’s friet van aardappelveld tot frituur, bezoek de Rotterdamse haven, krijg kookles van Rudolph van Veen of schuif aan tafel bij Staatssecretaris Martijn van Dam om over de toekomst van ons voedsel te praten.

Het programma

World Food Day, een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en de Gemeente Rotterdam, geeft je een exclusief kijkje in de keuken van de regio Rotterdam. Op zondag 16 oktober vormt het Schouwburgplein het bruisende festivalhart met o.a. een foodquiz, kookdemo’s van bekende TV-chefs en lekker eten van Rotterdamse bodem. Er is voor ieder wat wils. Je kunt op excursie naar verschillende foodondernemers in en om de stad. Duik bijvoorbeeld in de reis van tropisch fruit, van aankomst in de haven tot het selecteren en verpakken. Of breng een bezoek aan een tomatenteler in het achterland. Voor de bezoeker die het naadje van de kous wil weten over wat er allemaal op zijn bord ligt wordt er ook een hele reeks talkshows georganiseerd.

Kookdemonstraties

Elke dag weer iets lekkers en gezonds op tafel zetten is soms een uitdaging. Maar met de tips die je op World Food Day krijgt, wordt het een eitje. Kom kijken naar Yvette van Boven (Koken met van Boven), Rudolph van Veen (24Kitchen) en Abdelkader & Saïda Benali (Casa Benali). Daarnaast is het Schouwburgplein omgetoverd tot voedselparadijs waar je letterlijk kilo’s kunt knallen en via interactieve installaties en spellen een reis maakt door ons voedselsysteem.

Prop for Crops

Dertien staat op de markt en is onderdeel van de talkshow Prop for Crops

De afgelopen eeuwen is de diversiteit in landbouwgewassen behoorlijk uitgedund. Wat is het gevolg daarvan? En waarom is het eigenlijk zo uitgedund?

Van een rijke variëteit in smaak tot het behoud van soorten in een veerkrachtig voedselsysteem: Props for Crops gaat op zoek naar antwoorden. Maar wel op een smakelijke manier, want wat is een betere manier om biodiversiteit te laten zien dan met een heerlijk bordje eten? Pepijn Schmeink, de chef-kok Restaurant Dertien, maakt gerechtjes en spreekt over zijn liefde voor diversiteit. Daarnaast zal Frank Mechielsen van HIVOS praten over hun strijd tegen deze zogeheten monocropping. Evelijne Bruning (Directeur van The Hunger Project) is de moderator van deze talkshow.

Als tussendoortjes verzorgt schrijver Ronald Giphart literaire intermezzo’s, over biodiversiteit in de keuken. Lekker!

Datum:
Zondag 16 oktober, 2016
Tijd:
15:00 - 22:00 uur
Kosten:
info volgt
Reserveren:
info volgt
Naar alle Events