De Bi Bim Bap van Gamasot - Bi Bim Bap bij Gamasot

Bi Bim Bap bij Gamasot

BI BIM BAP BIJ GAMASOT

Pepijn Schmeink is chef en mede-eigenaar van restaurant Dertien, maar houdt er ook buiten zijn werk een druk culinair leven op na. Op zijn vrije dagen eet hij graag bij zijn Rotterdamse collega’s, en bij de meesten komt hij steeds terug voor juist dat éne gerecht. Hij schrijft erover op De Buik in de nieuwe serie ‘Chef’s favourites’.

Als je er nog nooit van gehoord hebt, en dat is niet zo raar, dan klinkt Bi Bim Bap als de eerste tune in het refrein van een Motownhit uit de jaren zeventig. Maar dit is De Buik en niet OOR-magazine, dus je bent niet in een muziekrecensie beland. Toch klopt de associatie met soul wel, want dat heeft dit gerecht in overvloed.

Dit is mijn eerste column over de gerechten die mijn vrienden uit de horeca en ik graag eten op onze vrije dagen. En alhoewel we graag in luxe zaken met of zonder Michelinsterren dineren, hunkeren we op die schaarse momenten het meest naar een gerecht dat ‘voedsel voor de ziel’ is, en waarvan je kunt genieten op een plek waar je thuiskomt zonder dat het je thuis is.

Bi Bim Bap is zo’n gerecht, en Gamasot is zo’n plek. Het is het meest sprekende voorbeeld van een mom-and-pop store, de Amerikaanse term voor een familiezaakje. Papa staat in de keuken, mama staat ernaast en de kleine – de in de jaren dat wij hier komen steeds minder klein wordt – loopt af en toe door de zaak om naar de speelkamer in het souterrain te gaan.

Gamasot heeft diverse heerlijke gerechten op de kaart, maar ik eet hier altijd Bi Bim Bap. Het is een grote kom warme rijst met verschillende groenten zoals courgette, daikon, shi-i-take, spinazie en taugé, maar de samenstelling wisselt per seizoen natuurlijk.

Je hebt bij Bi Bim Bap de keuze tussen zalm of vlees, ik neem altijd de versie met fijngesneden rundvlees. Het geheel wordt afgemaakt door een perfect gebakken ei sunny side up. Erbij krijg je gochujang, een dikke, pittige Koreaanse pepersaus die het midden houdt tussen ketchup en sambal, plus natuurlijk mijn favoriet: een schaaltje kimchi. Volgens The Huffington Post staat kimchi op nummer 10 van de 22 most hipster foods, maar in Nederland kun je het nog gewoon eten zonder dat je een baard hoeft te laten groeien en een gearless fiets moet aanschaffen. Kimchi is niets anders dan pittige zuurkool van Chinese kool met knoflook en veel pepers in zijn basisvorm, maar er zijn net zo veel versies van als er Koreaanse oma’s zijn.

Het eten van een Bi Bim Bap is zoals dat hoort bij soulfood; de eenvoud zelve. Doe zo veel van de gochujang erbij als je lekker vindt. En dan? Dan mix je alles met je stokjes door elkaar, een soort prakken op zijn Koreaans. Door het prakken maken het eigeel en de gochujang alles smeuig. De kimchi eet je erbij, erdoorheen, of je laat het staan als de gefermenteerde smaak je niet aanstaat. Ik eet het er altijd bij als een soort rauwe pitstop.

Voor je heb je dan een heerlijke dampende schaal met rijst, vlees en veel groenten. Smeuig, zo pittig als je zelf wil en wat knapperige kimchi voor de edge. Vanwege mijn milde vorm van dwangmatig gedrag moet ik altijd de hele schaal tot aan de laatste rijstkorrel met mijn stokjes opeten, maar heb je hier geen last van dan kun je beter een lepel gebruiken.

Het enige wat je nu nog hoeft te doen, is genieten van soulfood uit Seoul!