Geit - Geitenbokjes

Geitenbokjes

ONZE JONGE BOKJES GAAN NAAR SPANJE. WAAROM EIGENLIJK?

Gepubliceerd op “De Buik van Rotterdam” 23 oktober 2014


Een paar weken geleden hebben we op Rauwkost aan ruim vierhonderd gasten geit geserveerd en een presentatie over het eten van geit gegeven. Dat zoveel mensen geit aten was best bijzonder. Voor de meeste was het waarschijnlijk de eerste keer, op een verdwaalde saté kambing na. Wat trouwens vaker lam is dan geit.

Waarom wordt er in ons land niet vaker geit gegeten? Want dat zou eigenlijk wel zo moeten zijn.


BOKJES, BIJPRODUCT VAN DE GEITENKAASPRODUCTIE

Nederland is één van Europa’s grootste geitenkaasproducenten en een logisch bijproduct van de zuivelindustrie zijn jonge mannelijke dieren. Terwijl kalfsvlees volop gegeten wordt en we in die sector een serieuze bedrijfstak met voorbeeldige en niet zo voorbeeldige bedrijven hebben. Geit, daarentegen, staat nergens op het menu, buiten een paar pioneers na met voorvechtster Nel Schellekens van De Gulle Waard in de Achterhoek voorop. Onze piepjonge bokjes wordenen masse geëxporteerd naar Spanje en dat is verre van ideaal, om maar een understatement te gebruiken.

Een jaar geleden hadden wij contact met Mark Soetman; duurzaam adviseur en de spin in dit verhaal en Piet den Hertog van boerderij De Mèkkerstee in Ouddorp. De Mèkkerstee is een flinke geitenfokkerij en kaasmakerij en dus ook producent van een groot aantal bokjes op jaarbasis. Wij zijn bij elkaar gaan zitten met het idee om 15 geitenbokken op te fokken speciaal voor Dertien als testcase. Toen Rauwkost naar ons toekwam om mee te doen, vonden we dat het ideale platform om met ons project naar toe te werken.


En?

Er zijn zeker uitdagingen: zoals de kostprijs van geitenmelk voor de jonge bokjes, dat er relatief weinig vlees aan een geit zit en dat bepaalde delen iets meer aandacht eisen in de bereiding. Maar de reacties op Rauwkost waren super en dat is niet zo gek want het vlees is namelijk erg lekker. Iets wat overigens de Rotterdammers met Iberische, Caribische, Afrikaanse of Zuid Amerikaanse roots al lang weten. Maar de uitdaging is om de Hollander aan dit mooie vlees te krijgen. Wij zijn ervan overtuigd dat de betere horeca hier een prima rol in kan spelen. Per slot van rekening werd dat al eerder gedaan met lam, pastinaak, bloedworst en veel andere culinaire blijverdjes.


VOORGERECHT MET GEIT EN KOOLRAAP

Mocht je het geitenvlees van De Mèkkerstee nog willen proeven, dan hebben we bij Dertien deze week nog een mooi voorgerecht met geit en koolraap in de hoofdrol.

Ga ook vooral een keer kijken in Ouddorp bij De Mèkkerstee op deze voorbeeldige boerderij met fantastische boerderijwinkel. De kazen die ze maken, zijn ook te krijgen in de Markthal bij Buutgeweun, de stand met de beste producten van Goeree Overflakkee, trouwens ook een initiatief waar Mark Soetman hard aan heeft gewerkt. Wellicht dat hier in de nabije toekomst ook Ouddorpse geitenhammen hangen?

Foto boven: Pepijn Schmeink bereidt geit op Rauwkost. Foto Wim de Jong