Eethuis Kösem in Charlois - Turkse Pizza

Turkse Pizza

CHEF’S FAVOURITES: DE BESTE TURKSE PIZZA

Gepubliceerd op “De Buik van Rotterdam” op 12 augustus 2014

Zoals vroeger de beste tompoucen, rookworsten en broodjes halfom werden vergeleken, is nu het onderwerp van veel verhitte gesprekken waar je de beste roti, kapsalon of Turkse pizza eet. Rotterdam is een heerlijke melting pot van culturen. Wij plukken daar met volle mond de vruchten van. Ik dus ook.

Elke week halen we ‘Turkse lunch’, inmiddels een begrip in ons huishouden. We hebben natuurlijk het geluk dat bij ons om de hoek de beste Turkse lunchzaak van Rotterdam zit. Deze claim is op zich al een reden voor een verhitte discussie, want iedere inwoner van een volkswijk in Roffa zal zeggen dat in zijn of haar wijk het beste Turkse eettentje zit. Maar daar hebben wij niets mee te maken, wij wonen in Charlois en daar is Eethuis Kösem onze favoriet.

We kiezen bij deze familiezaak een paar verschillende gerechten, zoals de spinazie en ei pizza, broodje döner of één van de warme gerechten van de dag zoals gevulde paprika’s of een stoof van kalf. Maar altijd bestellen we een warme, knapperige Turkse pizza, of lahmacun zoals de officiële naam luidt.

De eerste keer dat ik de Turkse pizza at had ik zeven jaar in de VS gewoond en gewerkt. Het deed me meteen aan de Mexicaanse keuken denken. Die kom je als streetfood overal tegen in de States. Een knapperige dunne plaat met saus en gehakt en daarin sla, tomaat en twee sauzen: één frisse saus met knoflook en een pittige rode saus. Het zou zo maar een hybride vorm van een burrito en een taco kunnen zijn. Laten we ervan uitgaan dat de Ottomanen en Azteken geen culinair uitwissellingsproject hadden, en dat de succesformule van deze populaire gerechten meer met universele gastronomische waarden te maken heeft.

Knapperig deeg voor dat huiselijke gevoel, saus met vlees voor umami, pittige saus voor de spanning en sla, tomaat en yoghurtsaus voor de frisheid in het gerecht. Al deze elementen bij elkaar maken het een perfect dish. Wellicht kunnen we Heston Blumenthal een keer vragen om er een episode aan te wijden voor zijn fantastische BBC-serie In Search of Perfection.

Maar eerst nodig ik jullie uit om de Maastunnel door te komen en op de Boergoensestraat nummer 9 de gerechten en natuurlijk de Turkse pizza van Kösem te proberen. Ik kijk uit naar de verhitte discussie en hoop dan op een Turkse pizza-variant van de Gouden Kapsalon verkiezing!