Pepijn en Gijsbregt - Gijsbrecht Brouwer / Charlois Speciaal

Gijsbrecht Brouwer / Charlois Speciaal

HET CHARLOIS VAN PEPIJN SCHMEINK

Voor Charlois Speciaal sprak onze eigen Gijsbregt Brouwer met Pepijn Schmeink, chef van restaurant Dertien en sinds jaar en dag bewoner van Oud-Charlois. Hij kent de wijk op zijn duimpje en deelde zijn favoriete plekken. Wij houden van Charlois en delen dit lijstje dus maar al te graag met onze lezers.

HET OUDE DORP

De kern van Oud-Charlois voelt nog als een oud dorp, met een wirwar van straatjes en een rijtje met groenteman, slager en de bakker (die is nu in verbouwing) aan de Voornsestraat. Pepijn doet er graag boodschappen en zijn zoontje weet precies welke worst lekker is bij Slagerij Van Ginkel. Nieuw is de Fish Corner op de Wolphaertsbocht. Deze viswinkel is state of the art ingericht, heeft schitterende verse vis voor een goede prijs en schotels voor wie niet thuis wil koken. Pepijns nummer één stek in Charlois is Kösem. Dit kleine Turkse zaakje biedt uiteraard pide en Turkse pizza’s. Speciale aandacht gaat uit naar de schotels die ze alleen doordeweeks serveren. Minstens even bijzonder vindt Pepijn Cateringa & Kompanen: dit is echt de avant-garde van food. Zij verweven kunst, maatschappij, performance en eten. Vaak rondom één thema zoals melk.

HET PARK

In Charlois kan je niet om het Zuiderpark heen. Een vaste waarde is Koriander, aan de rand van het park. Koriander is recent verbouwd en biedt een goede hap. Pepijn komt er graag voor het geweldige terras met zicht op het lommerrijke park, de om de hoek liggende biologische tuintjes en de molen die nog in gebruik is om meel te malen.

DE HAVEN

Wie eten in de haven zegt, zegt Courzand. Pepijn is groot fan van deze zaak op Heijplaat: ‘Iedereen komt daar, van havendirecteur tot kraanmachinist. Het eten is er ongecompliceerd en goed.’

Als je niet naar Heijplaat wilt afreizen, zit net in de Waalhaven restaurant Wereldhaven. In sfeer, gezelschap en kaart lijken beide zaken op elkaar. Net achter Wereldhaven ligt de oude remise van de RET waar binnenkort veel gaat gebeuren, ook op culinair vlak. Verderop aan de Sluisjesdijk zit de expeditie van een foodgigant in wording: Hello Fresh.

CARNISSE

Poolse supermarkten vallen op in Carnisse en Oud-Charlois. Ook de eerste Poolse delicatessenzaken duiken op, zoals op de Katendrechtse Lagedijk. Deze smalle straat is een foodwalhalla met onder meer Surinamer Rilah (tip van Pepijn), een tweede vestiging van De Palmboom, de ambachtelijke banketbakkerij Groen. Milk Bar Van Putten en wijnbar Koffie en Ambacht zitten er om de hoek. Dürüm Time zit op deze dijk. De inrichting met grof hout, een binnenvijver met waterval en mozaïek aan de muren is overweldigend. In de houtoven worden de Turkse ‘wraps’ voor je neus afgebakken en al het vlees gaat op de houtskoolgrill. De lamskoteletten zijn een aanrader.

Dit artikel verscheen eerder in de programmakrant van Charlois Speciaal. Wij dragen de wijk een warm hart toe en plaatsen dit artikel door uit journalistieke overtuiging.

Bekijk hier de publicatie:
https://www.debuikvan.nl/rotterdam/mensen/de-smaak-van-pepijn-schmeink-en-remco-van-erp
Naar alle Publicaties